Jak wybrać drewniany stół do restauracji?

Jak wybrać drewniany stół do restauracji?

Magia pierwszego wrażenia

Ceramiczna zastawa, stylowe dodatki i wyraźny rysunek słojów na blacie. Masz tylko kilka sekund na zrobienie dobrego pierwszego wrażenia. Marzysz, aby przyciągnąć do restauracji prawdziwe tłumy? Pamiętaj, że na zmysły najskuteczniej działa to, co niewidoczne gołym okiem. Ostatecznie wraz z upływem czasu najżywsze pozostanie wspomnienie potraw rozpływających się w ustach i kuszących zapachów. Z drugiej strony, jeśli wyposażenie lokalu nie sprosta oczekiwaniom, niewygodne krzesła i zbyt niskie stoliki przesłonią wszystkie pozytywne doznania.

Nie oznacza to jednak, że wygląd mebli zupełnie nie ma znaczenia. Kluczem do sukcesu jest znalezienie złotego środka pomiędzy zdumiewającą jakością, komfortem i estetyką. Menu, akompaniament, a nawet rekwizyty lub zastawę stołową możesz zmienić w dowolnym momencie. Nie sprawi również większego problemu dodanie kilku przysmaków do karty. Prawdziwym wyzwaniem może się natomiast okazać zakup nowych mebli, jeśli dotychczasowe okażą się nietrafione. Właśnie dlatego lepiej zastanowić się dwa razy, zanim zaczniesz przeglądać ofertę salonów w okolicy. Chcesz zatrzymać klientów na dłużej? Sprawdź, jak wybrać drewniany stół do restauracji.

Przeczytaj również: Krzesła tapicerowane do restauracji – jakie wybrać?

naturalny stół drewniany do restauracji

Dlaczego drewno?

Drewniane stoły przeżywają ostatnio prawdziwy renesans. I nic dziwnego! Specjaliści podkreślają, że nic tak nie poprawia samopoczucia klientów, jak dotyk powierzchni wykonanych z naturalnych materiałów. Właśnie dlatego to drewno lub kamień są często motywem przewodnim w hotelach, kawiarniach, barach i restauracjach.

Najbardziej stymulujące mają być różnorodne faktury i wyczuwane pod palcami nierówności. Równie mile widziane jest nagłe przejście od nieco szorstkiego, chropowatego, drewnianego blatu do gładkich, metalowych nóg. Modele, które łączą te dwa materiały, na przykład stół Cross oraz jego większa wersja, Bistro Cross Snack, sprawdzą się zwłaszcza w bardziej nowoczesnych lokalach z charakterem.

Przeczytaj również: Meble od producenta czy z sieciówki? Co wybrać?

Zdjęcie: fotel Lexus / Autor: Krzysztof Turzyński

Producent mebli tapicerowanych Jadik - oferta dla projektantów

Oto kilka rzeczy, o których trzeba pamiętać wybierając drewniany stół do restauracji

Jak wybrać drewniany stół do restauracji?

Pamiętaj, że klienci mają swoje przyzwyczajenia. Lubią zakładać nogę na nogę, żywo gestykulować i siedzieć nieco dalej od krawędzi blatu. Podpowiadamy, jak wybrać drewniany stół do restauracji, aby wszyscy goście poczuli się jak u siebie w domu.

  • Wielkość. Każdy, kto siedzi przy stole, powinien mieć zapewnione miejsce o minimum 60-70 cm szerokości. W przeciwnym wypadku manewrowanie sztućcami lub nagłe wstawanie może zakończyć się bardzo źle. Znalazłeś model, który pasuje do Twojego lokalu? Restauratorzy często zamawiają komplet krzeseł tapicerowanych od tego samego producenta. To pomaga jeszcze lepiej dopasować wysokość stołu, która standardowo wynosi ok. 75-80 cm.
  • Kształt. Dysponujesz sporą ilością miejsca? Obsługujesz nie tylko pary, ale też większe grupy? Postaw na nieco większe modele dla minimum 4-6 osób. Mniejsze, okrągłe lub kwadratowe stoliki zapewnią natomiast prywatność i będą znacznie bardziej ustawne, jeśli powierzchnia sali jest ograniczona. Nie potrafisz zdecydować, czego naprawdę potrzebujesz? Na samym początku przygotuj plan wnętrza i narysuj sobie planowany rozkład wyposażenia. Zachowaj przy tym właściwą skalę i upewnij się, że w środku nie będzie zbyt ciasno, a jednocześnie nie zmarnujesz cennej przestrzeni. Nie zapomnij też, że odległość pomiędzy stolikami powinna wynosić minimum 122 cm.
  • Funkcjonalność. Nie ulega wątpliwości, że przez Twoją restaurację przewinie się bardzo wiele osób. Chcesz być gotowy na wszystko? Poszukaj mebli do zadań specjalnych, na przykład drewnianego stołu do restauracji 5w1. Wystarczy, że podczas imprez okolicznościowych połączysz wszystkie elementy, by uzyskać miejsce dla większej liczby gości. Równie ważny jest sposób wykonania. Wszystkie meble powinny być wytrzymałe, stabilne i łatwe do utrzymania w czystości. Konieczny jest blat odporny na zarysowania, odbarwienia i szkodliwe działanie czynników zewnętrznych.

Twój wymarzony stół do restauracji…

Szukasz idealnych mebli do baru, kawiarni lub restauracji? Zobacz naszą ofertę! Każdy model możemy zmodyfikować tak, aby pasował do aranżacji wnętrza, w którym będzie gościć. Skontaktuj się z nami, a nasz doradca przedstawi Ci pełne możliwości marki Jadik.

Poprzedni artykuł

Krzesła fotelowe do jadalni – jak je wybrać?

Więcej
Krzesła fotelowe do jadalni – jak je wybrać?
Następny artykuł

Dlaczego warto kupować meble tapicerowane w outlecie?

Więcej
Dlaczego warto kupować meble tapicerowane w outlecie?