Stół do restauracji – czy naturalne drewno to dobry materiał?

Jak znaleźć idealny stół do restauracji? Czy naturalne drewno to dobry materiał? Wiemy, jak sprawić, aby wybór idealnych mebli do swojego lokalu okazał się trochę łatwiejszy. Oto kilka rzeczy, o których koniecznie musisz pomyśleć przed zakupem.

Stół do restauracji – czy naturalne drewno to dobry materiał?

Stół do restauracji – jaki wybrać?

Badania wykazały, że kilka mniejszych stolików umieszczonych na środku pomieszczenia zachęca do spożywania posiłku w stosunkowo krótkim czasie. Najczęściej prowadzi to do większej rotacji gości, którzy poszukują energicznego, tętniącego życiem miejsca, aby zjeść szybką przekąskę lub wypić filiżankę espresso. Idealna do dłuższych spotkań, odpoczynku i spokojnych, bogatych doznań kulinarnych będzie natomiast restauracja, w której każdy klient może cieszyć się prywatnością. Największe znaczenie będą miały wówczas rozmiar blatu oraz prawidłowe ustawienie mebli. Ogólna zasada brzmi, że każda osoba powinna mieć zapewnione miejsce o szerokości ok. 60-70 cm.

Pamiętaj, że ludzie, którzy jedzą przy ciasno rozmieszczonych stołach, zazwyczaj są mniej zadowoleni z obsługi. Jeśli dysponujesz małą powierzchnią użytkową, znacznie lepszym rozwiązaniem będą meble, przy których swobodnie usiądą dwie osoby. W lokalach, które są nastawione na przyjęcia okolicznościowe, warto oczywiście wybrać prostokątne lub okrągłe modele z większą liczbą miejsc siedzących. Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Dowiedz się więcej: Jak wybrać drewniany stół do restauracji?

 

Stół do restauracji z naturalnego drewna - zalety

Dlaczego surowiec ma znaczenie?

Idealny stół do restauracji musi podkreślać jej wyjątkowy charakter i być łatwy w utrzymaniu w czystości. Oczywiście żeby był jak najbardziej funkcjonalny, nie wystarczy zadbać o jego kształt, wygląd lub wymiary. Wiele zależy od standardu wykonania oraz materiałów, które zostały wykorzystane podczas produkcji.

Pamiętaj, że w popularnych restauracjach pracownicy mają znacznie mniej czasu, żeby posprzątać po odejściu klientów. W takich przypadkach lepiej zrezygnować z blatów, które wymagają długiej i uważnej pielęgnacji. Sytuacja staje się jeszcze bardziej skomplikowana, jeśli mebel ma stać także w ogródkach gastronomicznych. Tylko surowiec odporny na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych może zapobiec uszkodzeniom przez rozlane napoje, odbarwieniom lub zarysowaniom.

Nie jesteś pewien, czy naturalne drewno to dobry pomysł, kiedy w grę wchodzi spora ilość klientów? Przychodzimy na pomoc! Oto podstawowe informacje o jego właściwościach, które pomogą Ci podjąć decyzję.

Przeczytaj również: Stół drewniany czy laminowany? Porównanie

 

drewniane stoły rozkładane zalety

Rodzaj użytych materiałów to jedno z najważniejszych kryteriów wyboru mebli. O czym warto pamiętać, żeby nie popełnić błędu?

Stół drewniany do restauracji – czy naturalne drewno to dobry materiał?

Doświadczenia gości wcale nie będą pozytywne, jeśli wyposażenie okaże się niewygodne, mało atrakcyjne wizualnie lub w wyjątkowo kiepskiej kondycji. To właśnie atmosfera lokalu oraz umeblowanie sugerują, jakiej jakości potraw powinni się spodziewać. Żeby zrobić dobre pierwsze wrażenie i zachęcić klientów do powrotu, będziesz więc musiał dwa razy zastanowić się nad wyborem stołów drewnianych do restauracji. Czy naturalne drewno to dobry materiał? Jakie ma zalety?

Na samym początku warto pamiętać, że nawet jeśli zdecydujesz się na drewniane stoły, musisz dokładnie sprawdzić, z jakiego typu surowca powstały. Nie wszystkie rodzaje blatów sprawdzą się przy ekstremalnych warunkach użytkowania. Do najbardziej popularnych, długowiecznych i twardych materiałów należą obecnie m.in. dąb, orzech amerykański oraz jesion. Każdy z nich posiada oczywiście trochę inną barwę, wytrzymałość, strukturę usłojenia i odporność na ścieranie. Niektóre będą szczególnie odporne np. na wchłanianie wody lub wypaczenia pod wpływem światła słonecznego, inne nie poradzą sobie najlepiej w jadalniach na świeżym powietrzu.

Jeśli chcesz uniknąć przykrych niespodzianek, przed zakupem dokładnie sprawdź opis mebli lub skorzystaj z porady doświadczonego producenta, który pomoże dopasować je do oczekiwań przyszłych użytkowników. Więcej przydatnych wskazówek znajdziesz też w artykule: Naturalne stoły drewniane.

Stoły do restauracji z naturalnego drewna. Kiedy się sprawdzą?

  • Kiedy zależy Ci na mało wymagającej pielęgnacji. Przygotuj się na to, że stół będzie naprawdę intensywnie wykorzystywany przez Twoich klientów. Chwile poświęcone na wypełnienie dokumentów oraz pracę poza biurem, spotkania z najbliższymi przy gorącym lub zimnym napoju – często to od ich nawyków zależy, jak długo blat utrzyma swoją kondycję. Szczególnie jeśli obsługa nie ma zbyt wiele czasu, aby poradzić sobie z jego myciem i konserwacją. Jeśli chcesz trochę ułatwić pracę, postaw na materiały, które przez lata będą w idealnym stanie przy minimalnym wysiłku ze strony pracowników. Czyszczenie stołów do restauracji z naturalnego drewna jest bardzo proste i nie wymaga stosowania mocnych detergentów. Pamiętaj, że jeśli będziesz dobrze traktować swoje meble na co dzień, nigdy nie będziesz musiał martwić się o poważne zniszczenia lub wypaczenia. Więcej praktycznych porad znajdziesz we wpisie: Jak dbać o stół z naturalnego drewna?.
  • Kiedy stawiasz na wytrzymałość. W przypadku mebli do chętnie odwiedzanych lokali najważniejsza jest oczywiście odporność na zarysowania powierzchni oraz uszkodzenia, które powstają m.in. na skutek dużych obciążeń. Lepiej będzie więc zrezygnować z produktów, których kondycja w krótkim czasie ulegnie pogorszeniu. Chcesz uniknąć dodatkowych kosztów oraz problemów z wymianą wyposażenia po jednym lub dwóch bardziej intensywnych sezonach? Stoły do restauracji z naturalnego drewna nie bez powodu uchodzą za najbardziej solidne i niezawodne rozwiązanie. Odpowiednio wykonane produkty przez lata zachowają swój elegancki wygląd i solidną, trwałą konstrukcję.
stoły do restauracji z naturalnego drewna

Ostateczny wygląd naszych stołów drewnianych i krzeseł tapicerowanych ustalamy bezpośrednio z ich przyszłym właścicielem. Dzięki temu wiemy, że będą idealnie pasować do koncepcji lokalu.

  • Kiedy szukasz najbardziej elastycznych rozwiązań. Naturalna odporność mebli jest bardzo ważna. A jednak nawet jeśli planujemy użytkować je zgodnie ze wskazówkami producenta, prędzej czy później będziemy musieli zmierzyć się z pierwszymi uszkodzeniami. Nie jest też wykluczone, że po kilku latach będziemy chcieli nieco zmienić ich wygląd, żeby lepiej pasowały do koncepcji lokalu. Drewniane stoły do restauracji są wyjątkowo łatwe w naprawie, a do tego możemy samodzielnie pracować nad szczegółami ich wykończenia. Bogata opcja personalizacji oraz niepowtarzalny wygląd każdego kawałka drewna sprawiają, że będziesz mógł cieszyć się oryginalnymi meblami, które idealnie pasują do aranżacji.

Przeczytaj również: Fotele i krzesła do restauracji – nasze realizacje

 

Poprzedni artykuł

Nowoczesny salon. Jak sprawić, by był przytulny?

Więcej
Nowoczesny salon. Jak sprawić, by był przytulny?
Następny artykuł

Dlaczego warto zaufać producentowi mebli przy projekcie wnętrza?

Więcej
Dlaczego warto zaufać producentowi mebli przy projekcie wnętrza?