Krzesła tapicerowane do restauracji – jakie wybrać?
Wybierając krzesła tapicerowane do restauracji, zwróć uwagę na kilka szczegółów. Jeśli o nie zadbasz, Twoi goście poczują się komfortowo podczas wizyty. Poznaj najważniejsze informacje, o których powinien wiedzieć każdy właściciel lokalu gastronomicznego.
Dlaczego krzesła restauracyjne są tak istotne
Krzesła restauracyjne odpowiadają za pierwsze wrażenia gości i wysyłają sygnał, czy dane miejsce jest stworzone z myślą o komforcie klientów. Nikt nie lubi siedzieć na niewygodnym, źle zaprojektowanym krześle, prawda? Jeśli nie zatroszczysz się o warunki, w których Twoi goście spędzą wizytę, nawet najlepsze jedzenie i obsługa nie nakłonią ich do powrotu. Dlatego wybierając krzesła do restauracji zwróć uwagę, czy spełniają poniższe kryteria.
Krzesła do restauracji – najważniejsze cechy
Krzesła restauracyjne będą różnić się od krzeseł przeznaczonych do salonu czy biura. Ich cechą charakterystyczną jest smukła budowa i brak podłokietników. Są tak zaprojektowane, aby zajmować jak najmniej miejsca przy stole, a jednocześnie zapewnić wygodną pozycję. Ich wysokość należy dostosować do wysokości stołu. Przykład? Przy wysokich blatach sprawdzą się wyłącznie hokery. Goście spędzają w restauracji kilka godzin lub nawet cały wieczór, dlatego ergonomiczne siedziska to podstawa wyposażenia lokalu gastronomicznego. Oto trzy kluczowe parametry:
- Solidna konstrukcja – Każdy właściciel restauracji wie, jak ważne jest zapewnienie bezpieczeństwa swoich gościom. Wykonanie ze sprawdzonych materiałów gwarantuje wysoką wytrzymałość krzesła.
- Komfort użytkowania – Mebel powinien umożliwić zajęcie wygodnej i ergonomicznej pozycji. Oparcie da odpocząć kręgosłupowi, a brak podłokietników umożliwia swobodne poruszanie rękoma.
- Nienaganny wygląd – Krzesło jest częścią wystroju wnętrza, dlatego zadbaj o ich spójność. Lokal i meble powinny być wykonane w tym samym stylu.
Przykładem na doskonałe dobranie krzeseł restauracyjnych jest zielonogórska restauracja Amarone, której wnętrze zachwyca aranżacją. O sukcesie Amarone świadczy opinia eleganckiego miejsca z ciekawym menu i… wygodnymi siedziskami. Właściciele restauracji zadbali o komfort swoich gości – zdecydowali się na hokery, fotele i krzesła tapicerowane Jadik będące stylowym uzupełnieniem wystroju pomieszczenia.
Zobacz artykuł: Jak dobrać hokery do wnętrza?
Krzesła tapicerowane do restauracji – jakie obicie wybrać?
Przy wyborze krzeseł do restauracji, warto zdecydować się na wytrzymały i łatwy w pielęgnacji materiał o wysokiej odporności na plamy i ścieranie. Dzięki temu w razie konieczności meble można szybko wyczyścić, nie uszkadzając ich obicia. Krzesła tapicerowane mogą być obite welurem, zamszem, skórą, ekoskórą, sztruksem, żakardem, flori. To materiały, które stosujemy w modelach marki Jadik.
Wygląd krzesła można uatrakcyjnić, dodając kilka charakterystycznych elementów, np. pikowania, przeszycia, kontrastowe lamówki lub wcięcia w oparciach. Zastosowanie takich modyfikacji sprawia, że każdy projekt krzesła staje się unikatowy i doskonale dopasowany do aranżacji wnętrza.
Współpracujemy z architektami wnętrz i studiami projektowymi.
Zobacz krzesła tapicerowane Jadik
Prowadzisz restaurację? Działasz w branży HoReCa? W ofercie Jadik znajdują się fotele i krzesła tapicerowane, które spełnią Twoje oczekiwania. Ostateczny wygląd naszych mebli ustalamy wspólnie z ich przyszłym właścicielem. Razem dobieramy rodzaj drewna, obicia, siedziska, kolor nici. Służymy doświadczeniem oraz ekspercką wiedzą. Dbamy o każdy detal, dzięki czemu nasze krzesła są nie tylko stylowe i wygodne, ale i funkcjonalne.